Олена Коцева оспори думите на Калина Константинова: Палатки и лагери няма

...
Олена Коцева оспори думите на Калина Константинова: Палатки и лагери няма
Коментари Харесай

Олена Коцева: Бежанците по-скоро биха се върнали в Украйна, отколкото да отидат в Елхово и Сарафово

Олена Коцева оспори думите на Калина Константинова:  " Палатки и лагери няма на никое място в Европа. Палатки имаше единствено по КПП-та. Между другото, Румъния е провела всичките неща доста по-добре от нас ". Пред Нова телевизия председателката на Сдружението на украинските организации в България съобщи, че бежанците по-скоро не биха отишли в базите в Елхово и Сарафово, а биха предпочели да се върнат в Украйна.

Днес е последният ден от програмата за подкрепяне на хотелиерите, настанили украински бежанци с по 40 лв. на човек. Голяма част от притежателите на хотели не аплайваха за продължение на програмата, защото сумата от 15, вместо 40 лв., дневно не ги устройва, а и множеството места за настаняване към този момент одобряват непознати туристи с предварителни резервации. Днес се чака огромен брой украински бежанци да изоставен хотелите в " Слънчев бряг ".  Вицепремиерът Калина Константинова разгласи, че стопира разселването на украинци към вътрешността на страната. Те ще бъдат настанявани в буферни зони в Елхово и Сарафово.

Веселин Данев е притежател на хотел в " Слънчев бряг ". Той съобщи в ефира на предаването " Здравей, България ", че буферните бази изрично не могат да поемат потока от бежанци, които са били настанени до момента в хотелите. Христо Караилиев е управител на различен хотел в курортния комплекс, от който би трябвало да изоставен 871 души.

Едва 122 от тях са декларирали предпочитание да бъдат настанени в други бази у нас. Останалите, по думите му, разчитат на личен превоз и настаняване. Според Елена Андонова, която също е хотелиер, страната ни е направила повече от задоволително за украинските бежанци и е време единствено извънредно нуждаещите се да бъдат преместени в държавни бази.

" Условията са базови, само че не са сериозни. Далеч са от лукса на хотели тук ", коментира зам.-областният шеф Пламен Янев.

Първите подозрения у групата украинци, които през вчерашния ден бяха преместени в Паничище, се зародили още по време на пътя им натам. 30-те минути нанагорнище в гъстата гора на Рила били задоволителни за бежанците да решат, че почивната база, в другояче желания, изключително през лятото, български курорт, не е по техния усет. Настаняването се случило постепенно, а в стаите било мръсно и миришело неприятно, описват бягащите от войната.

" Нямаме аптека, нито магазини. Нужни са медикаменти, които одобряваме непрестанно. Не можем дори вода да си купим, няма рейсове, в стаята няма балкон, нито сушилня – нищо ", оплакаха се бежанците.

В почивната база царува неодобрение и поради обстоятелството, че наподобява мъчно някой от бежанците да откри работа. Най-близкият град - Сапарева баня, е на 10 километра, а до такава степен публичен превоз няма.   Преместването в Паничище лишава част от хората от финансова поддръжка. Недоволни, бежанците са и поради изискванията на живот в стаите. От почивната база обаче увериха, че са обезпечили всичко належащо.

" Тонът на госпожа Константинова е под всякаква рецензия ": Така Олена Коцева разяснява видеообръщението на вицепремиера. По думите ѝ, сред украинците има доста травмирани хора, които са чувствителни, и Щабът би трябвало да се съветва с екип от психолози. Причините рейсовете, които трябваше да превозят бежанци към вътрешността на страната, да са празни, по думите й са доста.

" Те не желаят да тук-там без достъп до медицина, без достъп до интернет. Това не са хора от пещерна епоха. Това са доста прогресивни хора, които преди този масиран обстрел са живели доста по-добре от междинната класа в България ", сподели още Коцева. Според нея този проблем с изискванията за настаняване съществува единствено у нас, тъй като страната ни е решила да подкрепи само туристическия отрасъл. Финансирането за всички страни в Европейски Съюз е едно и също, акцентира тя.

Олена Коцева оспори думите на Калина Константинова:  " Палатки и лагери няма на никое място в Европа. Палатки имаше единствено по КПП-та. Между другото, Румъния е провела всичките неща доста по-добре от нас ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР